Kava su Lion's Mane

Kava su Lion's Mane

Kiek savo aplinkoje pažįstate žmonių, kurie negeria kavos? Visai. Dauguma mūsų kavą geriame kas dieną, su kavos puodeliu pradedame savo dieną. Labai dažnai girdime “dar negaliu bendrauti/dirbti/egzistuoti, nes negėriau kavos.” Ir tikrai, vien malonus kavos kvapas prabudina, pažadina mūsų smegenis ir išjudina kūną. Esame įpratę atsikėlę išgerti kavos ir taip pradėti savo dieną. O ar kada susimąstėte, kaip kava veikia mūsų organizmą ir kokią naudą jam teikia?

Viename juodos kavos puodelyje yra apie 95 mg kofeino (Amerikos dietologų rekomenduojama paros dozė yra 400 mg, t.y. 3-5 juodos kavos puodeliai), taip pat kavoje gausu riboflavino (vit. B2) ir magnio bei augalinės kilmės cheminių medžiagų: polifenolių, įskaitant chlorogeno ir chino rūgščių, ir diterpenų, įskaitant kafestolį ir kahveolį. Nedidelis kofeino kiekis (50-300 mg per parą) yra naudingas žmogaus organizmui, pažadina, suteikia energijos bei padeda susikoncentruoti.

Tačiau per didelis kofeino vartojimas gali turėti neigiamos įtakos, padidinti širdies ritmą, sukelti nemigą ar padidinti nerimą. Kavos su kofeinu rekomenduojama vengti turint skrandžio refliuksą, nes kofeinas atpalaiduoja skrandžio sfinkterį ir taip skrandžio rūgštys patenka į stemplę, todėl verta rinktis kava be kofeino. Taip pat kavą be kofeino rekomenduojama rinktis žmonėms, kovojantiems su nemiga, nes kaip žinia, kofeinas prabudina, aktyvina ir gali sutrigdyti natūralų miego ritmą. Labai didelis kofeino kiekis (daugiau nei 4 juodos kavos puodeliai per dieną) gali skatinti kalcio pasišalinimą iš organizmo, tad kava su kofeinu nerekomenduojama žmonėms, sergantiems osteoporoze. Ir žinoma vaikams, kofeinas jiems žalingas, nes kelia spaudimą, o organizmas, norėdamas tai kompensuoti, lėtina širdies ritmą. Tad vaikams, suaugusiems, turintiems skrandžio, miego problemų ar sergantiems osteoporoze rekomenduojama atsisakyti kofeino, kurio yra ne tik kavoje, bet ir arbatoje, energetiniuose gėrimuose bei coca-coloje.

Neturintiems minėtų sveikatos problemų, kava yra naudinga. Mokslininkai, atlikę įvairios imties tyrimus, išsiaiškino, jog kavos mėgėjams yra 17% mažesnė tikimybė mirti dėl bet kokios priežasties, 18% mažesnė tikimybė susirgti vėžiu, 19% mažesnė tikimybė mirti dėl širdies ir kraujagyslių ligų, lyginant su žmonėmis, negeriančiais kavos. 20 metų trukusios studijos parodė, jog išgeriantys 1 kavos puodelį per dieną 8%, o išgeriantys 6 puodelius kavos per dieną net 33% sumažina tikimybę susirgti 2-o tipo diabetu (vartojusių kavą be kofeino rodikliai šiek tiek mažesni). Kavoje yra gausu antioksidantų, kurie mažina organizmo uždegimus, o uždegimas yra tiesiogiai susijęs su 2 tipo diabeto rizika. Tačiau jau sergantys diabetu, kavos su kofeinu turėtų vengti, nes kofeinas trumpuoju laikotarpiu didina cukraus ir insulino lygį kraujyje.

 

Nemažai tyrimų parodė, kad kasdienis 2 kavos puodelių vartojimas sumažina riziką išsivystyti Parkinsono ligai, padeda kontroliuoti nevalingus judesius jau sergantiems žmonėms. Taip pat kofeinas sulėtina demencijos simptomus, teigiamai veikia kepenis, sumažindamas kenksmingų kepenų enzimų išsiskyrimą ir net mažina kepenų randėjimą sergantiems hepatitu C. O ypač dideli kavos su kofeinu mylėtojai, išgeriantys 4 ir daugiau kavos puodelius per dieną sumažina melanomos atsiradimo riziką net 20%.

Gausu atliktų tyrimų, įrodančių, kad kavos vartojimas sumažina širdies ir kraujagyslių ligų bei insulto tikimybę.

Trumpai jau užsiminta, jog kava turi polifenolių - stiprių augalinių antioksidantų, kurie mažina uždegiminius procesus organizme, stabdo senėjimo procesus, mažina oksidacinį stresą bei ląstelių pažaidą ir gerina regeneraciją. Atlikti moksliniai tyrimai su kava atskleidė, jog kava gali pristabdyti vėžinių ląstelių augimą ir plitimą, taip pat, skatindama tulžies rūgšties išsiskyrimą, pagreitina virškinamo maisto judėjimą žarnynu, taip tiesiogiai sumažindama absorbuojamų kancerogenų kiekį, su kuriais susiduria žarnynas. Greitesnis virškinimo procesas svarbus žmonėms, turintiems pralaidų žarnyną (kai per žarnyno sieneles į kraujotaką patenka ne tik naudingos, bet ir žalingos medžiagos dideliais kiekiais). Taip pat kavoje esantys polifenoliai ir kofeinas teigiamai veikia nuotaiką, psichologinę būseną, tai galima sieti su mažesne depresijos bei savižudybių rizika.

Kavoje esantis kofeinas stimuliuoja mūsų organizmo nervų greitkelį - klajoklį vagus nervą, kuris yra atsakingas už informacijos perdavimą nuo smegenų į širdį, plaučius bei virškinamąjį traktą. Kavai atsidūrus skrandyje siunčiami signalai smegenims, jog laikas atsibusti. Tuomet smegenys siunčia signalą širdžiai, kad ši dirbtų aktyviau ir kraujas išnešiotų deguonį po visą kūną, o taip pat ir smegenims, tad šios dirba efektyviau. Jaučiame energijos antplūdį. Taip pat siunčiamas signalas virškinamąjam traktui ir šis taip pat suaktyvėja. Juk dažnai, išgėrus kavos suskumbame į tualetą.

Minėtuose tyrimuose kalbama apie juodą kavą be cukraus ir kitų priedų, nes, kaip žinia, cukrus yra pagrindinis kaltininkas, sukeliantis diabetą, taip pat uždegiminius procesus organizme, kaip ir riebalai, kurių gausu piene. Jie taip pat didina cholesterolį, dalyvauja neigiamuose organizmo procesuose, sukeliančiuose širdies ir kraujagyslių ligas.

Kaip vartoti kavą, kad ji teiktų kuo daugiau naudos mūsų organizmui?


Per dieną suvartoti 2-5 kavos puodelius, t.y. 50-300 mg kofeino. Kavą gerti juodą iš rūšinių kavos pupelių, saikingai pasaldintą pvz. ksilitoliu (kuris, beje, yra naudingas ir siekiant sumažinti dantų karieso atsiradimo tikimybę, nes bakterijos, esančios burnoje ir gadinančios mūsų dantis, ksilitoliu neminta) bei šlakeliu augalinio pieno. Norint išlaikyti sveiką miego ritmą, rekomenduojamą kavos nebegerti likus 6-8 val iki miego - kava, puikus ryto gėrimas.


Taip pat kavą vartoja sportuojantys žmonės, nes ji yra natūralus stimuliantas. Išgėrus 1-2 espresso puodelius 45-60 min. prieš sportą pagerėja fizinis aktyvumas, padidėja energijos kiekis ir galimai sudeginama daugiau riebalų. Tad kavos puodelis prieš fizinę veiklą mums padės iššokti aukščiau, bėgti greičiau, iškelti daugiau.

Norint gauti dar daugiau naudos iš rytinio kavos puodelio, verta rinktis aukštos kokybės kavą su priedais. Lion’s Mane grybo milteliai kartu su kava suteiks dvigubą naudą organizmui, nes Lion’s Mane grybas yra laikomas supermaistu, kaip ir kava, turintis polifenolių, kurie, manoma, veikia priešuždegimiškai, ir, kaip kavoje esantis kofeinas, gali suaktyvinti smegenų veiklą, išlaikti budrumą. Taip pat šiame grybe esančios bioaktyvios medžiagos, kaip teigia moksliniai tyrimai (šaltiniai straipsnio pabaigoje, red. past.) skatina acetilcholino susidarymą, kuris yra labai svarbus darniam vagus nerve darbui, o tuo pačiu, darniai organizmo veiklai. Mokslininkai, atlikę tyrimus su Lion’s Mane grybu, atskleidė, jog jis, kaip ir kava, gali turėti teigiamos įtakos, sergantiems demencija, pagerėja sergančiųjų kognityvinė funkcija, susijusi su aplinkos suvokimu, atmintim bei koncentracija.

Kava su Lion’s Mane grybu, kurią galite rasti Gamta Gydo e-parduotuvėje, yra puikus ryto gėrimas. Lion’s Mane grybo milteliai yra sumalami ypač smulkiai, malimo procesas atliekamas vakuume, jo metu naudojamas to paties grybo vandens ekstraktas, o tai palengvina grybo absorbciją organizme. Kava, naudojama mišiniui, yra aukščiausios rūšies arabika iš Brazilijos. Kavos ir Lion’s Mane grybo darni sinergija padės organizmui būti žvaliam, protui aštriam, gali sumažinti uždegiminius procesus, suaktyvins virškinamąjį traktą.

Šaltiniai:
https://www.rush.edu/news/health-benefits-coffee
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/coffee/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696634/
https://www.healthline.com/nutrition/coffee-before-workout
https://www.medicalnewstoday.com/articles/coffee-before-workout
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9202101/
https://connorwellnessclinic.com/blog/4-vagus-exercises-to-help-heal-your-gut/