Pelyno nauda sveikatai. Pelyno kapsulės ar arbata?

Pelyno nauda sveikatai. Pelyno kapsulės ar arbata?

Pelynas(kartusis kietis) yra gan plačiai Lietuvoje paplitęs augalas, turintis stiprių gydomųjų savybių. Pelyno nauda sveikatai žinoma jau tūkstančius metų, tačiau dabar pasaulis šią ypatingą žolę ir jos teikiamas naudas vėl atrandinėja iš naujo. Daugėjantis skaičius naujų mokslinių tyrimų patvirtina neįtikėtinas šio augalo galimybes. 

Džiovintą kartųjį kietį galima užpilti verdančiu vandeniu ir gerti kaip arbatą, tačiau ši žolė yra itin karti. Pagrinde dėl tokio skonio, daugumai žmonių priimtinesnis vartojimo būdas yra pelynas kapsulėse. Kapsulių poveikis toks pat kaip arbatos, tik išvengiama intensyvaus kartumo. Žmonės dažnai renkasi pelyno kapsules, nes taip vartoti yra patogiau. Tereikia išgerti 1-2 kapsules per dieną, užgeriant stikline vandens. Pasiruošti arbatą ir sulaukti kol ji atvės iki tinkamos temperatūros, užtrunka gerokai ilgiau. Taip pat yra nesudėtinga rasti kokybiško pelyno miltelių kapsulėse, kuriose būtų 100% pelynas, džiovintas ir sumaltas, be priemaišų.

Pelyno nauda sveikatai. Pelyno kapsulės ar arbata

Pelynas valo organizmą ir naikina parazitus, reguliuoja virškinimo ir žarnyno sistemas, stiprina kepenis, saugo nuo inkstų uždegimų, gydo dirgliosios žarnos sindromą, kelia nuotaiką ir gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje. Tačiau tiek vartojant pelyno kapsules, tiek geriant arbatą, reikėtų laikytis rekomenduojamų dozių ir nepadauginti šio stipraus natūralaus antibiotiko, nes jo sudėtyje yra tujono ir tujolio, kurie yra priskiriami prie nuodingų medžiagų. 

Remiantis 2020 m. straipsniu, pelyno nauda žmogaus organizmui:

- Skatina virškinimą ir apetitą

- Naikina parazitus

- Slopina infekcijas

- Turi antibakterinių savybių

- Kovoja su grybais

- Užkerta kelią kepenų pažeidimui

- Priešuždegiminis

- Turi antioksidantų

- Stimuliuoja imuninę sistemą

- Turintys galimybę pažeisti vėžines ląsteles

- Malšina skausmą

- Apsaugoti nervų ląsteles nuo pažeidimų

- Antidepresantas keliantis nuotaiką

- Mažina psichinę sumaištį

- Stabilizuoja ląstelių membranas.

Valo organizmą ir naikina parazitus 

Parazitai gali būti daugybės ligų priežastis. Egzistuoja iki šimto parazitų rūšių, kurie gali gyventi mūsų organizme. Dažniausiai jie apsigyvena žarnyne. Pagrindinis simptomas turint kirminų - įvairūs bėrimai ant odos. Pelynas paraližuoja parazitus esančius žarnyne ir jie miršta. Taip pat juo galima gydyti tam tikras infekcijas. Pelynu naikinamos bakterijos ir žudomi grybai, turi antimikrobinių ir priešgrybelinių savybių.

Virškinimo ir žarnyno sveikatai

Pelyną patariama vartoti esant pilvo pūtimui, viduriavimui ar pykinimui. Kartumynas(absintinas) yra ta sudedamoji dalis, dėl kurios jaučiamas kartus pelyno skonis. Būtent šis kartumas ir stimuliuoja virškinimo sistemą, valo organizmą, gerina apetitą ir padeda atsikratyti nereikalingais kilogramais. Taip pat pelynas turi priešuždegiminių savybių, kurios gali būti naudingos skrandžio ir žarnyno sveikatai.

Stiprina kepenų ir inkstų veiklą

Pelyno kapsulės ir arbata gerina kepenų veiklą, pasižymi tulžies išsiskyrimą skatinančiu, uždegimą slopinančiu poveikiu. Taip pat malšina uždegimus inkstuose.

Gali padėti turintiems Dirgliosios žarnos sindromą, Maliariją, Covid ar Laimo ligą.

Mokslininkai vis dar tiria ir ieško, bet jau dabar yra labai įdomių atradimų ir ženklų, kad pelynas gali padėti kovoti su žarnyno problemomis, virusais tokiais kaip COVID-19 ar netgi Laimo liga ir Maliarija. Toks galingas poveikis galimas dėl itin stiprių antiuždegiminių pelyno savybių. Ne daug augalų šitaip valo organizmą, naikina bakterijas ir žudo parazitus.

Antidepresantas apsaugantis smegenis

Pelyno vartojimas skatina glutationo susidarymą ir apsaugo smegenis. Tyrimai su gyvūnais rodo, kad pelynas gali padidinti serotonino kiekį ir veikia kaip anidepresantas.

Taip pat pelynas gali būti naudingas tiems, kurie serga neurologinėmis ligomis, tokiomis kaip Alzheimeris ar Parkinsono liga. Gali turėti savybių, mažinančių sumišimą, kliedesį ir dezorientaciją.

Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje

Tyrimai rodo, kad pelyno kapsulių vartojimas gali padėti subalansuoti cukraus ir insulino kiekį kraujyje.

Be to, sergantiems cukriniu diabetu ir hiperlipidemija, pelynas gali užkirsti kelią lipidų kaupimuisi ir sumažinti cukraus kiekį kraujyje.