Lion's mane, vagus nerve, choline

Lion's mane, vagus nerve, choline

Lion’s mane grybas nuo senovės laikų naudojamas netradicinėje medicinoje ir laikomas nuostabiu supermaistu, gerinančiu protinę veiklą, o taip pat padedančiu sukurti darnią mikrobiotą mūsų žarnyne. Iki šiol plačiai naudojamas kinų bei japonų kultūroje, vis dažniau sutinkamas ir mūsų namuose, atliekama vis daugiau mokslinių tyrimų. Naudojamas kaip maistas ir kaip vaistas.

Lion’s mane grybas yra žinomas kaip supermaistas, stipriai tonizuojantis mūsų nervinę sistemą, plačiai įtakojantis nervinę bei virškinamojo trakto sistemą. Žmogaus organizmas turi pagrindines smegenis, bet taip pat ir antrąsias - virškinamąjį traktą, kuriame darbuojasi labai svarbus organizmas - mikrobiota. Virškinamojo trakto bei galvos smegenys dirba tarpusavyje, sukurdamos darną mūsų kūnuose. Pagrindinis laidininkas tarp šių dviejų “smegenų” yra klajoklis nervas (vagus nerve), kuris driekiasi nuo galvos smegenų pagrindo, keliauja per ausis, gerklę, trachėją, stemplę, plaučius, aortą, širdį iki pat virškinamojo trakto organų. Vagus nerve yra greitkelis tarp dviejų pagrindinių mūsų kūno “smegenų”. Neprižiūrint šio greitkelio, gali sutrikti daug mūsų kūno funkcijų, pradedant nuo bendros prastos savijautos iki širdies veiklos ir virškinamojo trakto sutrikimų ar net depresijos. Vagus nervas gali įtakoti imuniteto atsaką į ligas bei uždegiminius organizmo procesus, gebėjimą atsipalaiduoti po streso, virškinamojo trakto sutrikimus, refliuksą, galvos svaigimą bei alpimą.


Siekiant natūraliais būdais išlaikyti gerą klajoklio nervo (vagus nerve) funkciją, rekomenduojama medituoti, atlikti jogą, dainuoti (vibracijos aktivuoja vagus nervą), vartoti kuo daugiau skaidulų turinčio maisto, praturtinti savo dietą cholino, cinko, vitamino B12, magnio, kalcio, natrio (taip, druskos žiupsnelis maiste labai naudingas) ir omega-3 turinčiu maistu. Paminėtas cholinas iš visų elementų daro didžiausią įtaką klajokliui nervui (vagus nerve). Jis yra pagrindinio neurotransmiterio acetilcholino pirmtakas, naudingas širdies kraujagyslių ligų prevencijai, padeda kovoti su aukštu kraujo spaudimu, aritmija bei kitomis širdies ligomis. Taip pat padeda kovoti su uždegiminiais procesais bei oksidacine pažaida organizme.
Norint praturtinti organizmą taip būtinu cholinu (mūsų organizmas dalį cholino pasigamina pats, bet to kiekio neužtenka), rekomenduojama valgyti kiaušinius, lašišą, brokolius, sojų pupeles, vartoti cholino papildus. Lion’s mane grybe esančios bioaktyvios medžiagos aktyvina cholino acetiltransferato veiklą, kuris skatina acetilcholino susidarymą. Būtent acetilcholinas yra labai svarbi medžiaga klajokliui nervui (vagus nerve). Tad subalansavus mitybą ir vartojant lion’s mane grybo papildus, galime paskatinti svarbius organizmo procesus, gerinančius klajoklio nervo (vagus nerve) darbą. O tuo pačiu ir viso organizmo darnią veiklą.
Lion’s mane grybas nuo senovės laikų yra vartojamas kaip maistas ir vaistas, stimuliuojantis nervinių ląstelių augimą, jų sveiką atsistatymą, tuo pačiu ir klajoklį nervą (vagus nerve). Taip pat lion’s mane grybas yra žinomas kaip galingas mūsų nervinės sistemos tonikas. Vartojamas kartu su išskirtinės rūšies, aukštos kokybės Brazil Daterra Monte Cristo kava su Lion's Mane kava suteikia proto ir kūno žvalumo, tuo pačiu stiprindamas organizmą. Norintiems kavos be kofeino yra puiki alternatyva : Swiss Water Decaf Brazil su Lion's Mane, lion’s mane grybas suteiks protui žvalumo, o aukščiausios rūšies kava puikaus skonio.


Be jau minėtos naudos nervinei sistemai, lion’s mane grybas taip pat naudingas siekiant palaikyti ir atstatyti virškinamojo trakto gleivinę. Čia trumpai galima paliesti retai girdimą, bet dažną paliečiantį sutrikimą - pralaidų žarnyną (leaky gut). Esant šiam sutrikimui, žarnyno sienelės praleidžia į organizmą ne tik naudingas ir organizmui būtinas maistines medžiagas ir mikroelementus, bet ir oksidus, sukeliančius įvairius uždegiminius procesus organizme. Lion’s mane grybas padeda atstatyti žarnyno sieneles, veikia priešuždegimiškai, taip sumažindamas ligas ir net vėžį sukeliančius procesus.


Atlikta daug tyrimų su lion’s mane grybu, siekiant išsamiau sužinoti jo naudą mūsų organizmui, žarnyno bei nervinei sistemai. Atliktas tyrimas su 50-80 amžiaus žmonėmis, sergančiais vidutine demencijos forma atskleidė, kad 16 savaičių naudojant lion’s mane grybo papildą pagerėjo tiriamųjų kognityvinė funkcija, susijusi su aplinkos suvokimu, atmintim bei koncentracija, lyginant su placebą naudojusia tyriamųjų dalimi. (Studija: Hersant H, He S, Maliha P, Grossberg G. Over the counter supplements for memory: A review of available evidence. CNS Drugs. 2023;37(9):797-817. doi:10.1007/s40263-023-01031-6)

Reziumuojant, lion’s mane grybas teigiamai veikia žarnyno mikroflorą, atstato žarnyno ląsteles, veikia uždegiminius procesus, padeda atstatyti pažeistas nervines ląsteles, skatina acetilcholino susidarymą, kuris būtinas sklandžiai klajoklio nervo (vagus nerve) veiklai, suteikia tonuso, žvalumo, gerina atmintį.

Šaltiniai:
https://bristolfungarium.com/2023/10/16/lions-mane-and-the-gut-brain-axis/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9005275/
https://mindd.org/vagus-nerve-stimulation-many-benefits/
https://en.wikipedia.org/wiki/Choline
https://www.neomedinstitute.com/news-blog/15-ways-to-stimulate-your-vagus-nerve-to-improve-gut-health
https://www.healthline.com/nutrition/what-is-choline#sources