Kas yra juodasis beržo grybas? Kokios jo naudos?

Kas yra juodasis beržo grybas? Kokios jo naudos?

Čaga - juodasis beržo grybas - įžulnusis skylenis

Čaga šimtmečiais naudojo Sibire ir kitose Azijos dalyse kaip vaistą imunitetui stiprinti ir, apskritai, sveikatai gerinti. Nors šis grybas nepasižymi patrauklia išvaizda, tačiau sparčiai populiarėja Vakarų pasaulyje dėl galimos naudos sveikatai. Čaga grybas primena sumedėjusią medžio ataugą ar gumbą, kuris atrodo panašus į sudegusios anglies gabalą – maždaug 25–38 cm dydžio. Tačiau grybo oranžinės spalvos trama yra gana minkšta.

Ar žinojote, kad puodelyje arbatos, pagamintos iš čagos, gausu antioksidantų? čaga grybas (Inonotus obliquus / įžulnusis skylenis) – tai šiurkšteninių šeimos grybas, dažniausiai augantis ant beržų kamienų šalto klimato šalyse, pavyzdžiui, Šiaurės Europoje, Sibire, Rusijoje, Korėjoje, Šiaurės Kanadoje ir Aliaskoje. Gana nepatrauklios išvaizdos grybą taip pat galite išvysti ir ant kitų lapuočių, pavyzdžiui, alksnių ir šermukšnių. Juodasis beržo grybas jau nuo seno taip pat buvo naudojamas diabetui, tam tikroms vėžio formoms ir širdies ligoms gydyti.

Tradiciškai čaga buvo smulkinama, ir iš jos ruošiamas antpilas bei arbata. Čagoje yra mažai kalorijų, labai daug skaidulų ir gausu antioksidantų.

Čaga grybo nauda

Gydytojai, alternatyvios medicinos šalininkai ir mokslininkai vis labiau domisi potencialia čaga grybo nauda sveikatai. Kai kurie šių grybų tyrimai jau dabar davė daug žadančių rezultatų. Čaga grybų ekstraktas gali padėti kovoti su vėžiu ir pagerinti imunitetą, mažinti lėtinius uždegimus, reguliuoti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje.

Juodojo beržo grybuose yra daug sveikatai naudingų vitaminų, mineralų ir maistinių medžiagų, įskaitant:

• B komplekso vitaminus;

• vitaminą D;

• kalį;

• rubidį;

• cezį;

• amino rūgštis;

• skaidulas;

• varį;

• seleną;

• cinką;

• geležį;

• manganą;

• magnį;

• kalcį.

Imuniteto stiprinimas ir priešuždegiminės savybės

Uždegimas iš tikrųjų yra natūralus imuninės sistemos atsakas, galintis apsaugoti nuo ligų. Deja, ilgalaikis uždegimas gali būti susijęs su širdies ligomis ir reumatoidiniu artritu. Su gyvūnais atliktų tyrimų rezultatai rodo, kad čagos ekstraktas gali teigiamai veikti imunitetą, mažinant ilgalaikį uždegimą ir kovojant su bakterijomis bei virusais.

Skatindama citokinų susidarymą, čaga stimuliuoja baltuosius kraujo kūnelius, kurie yra būtini kovojant su kenksmingomis bakterijomis ar virusais. Dėl to šis grybas gali padėti kovoti su infekcijomis – nuo nedidelių peršalimų iki rimtų ligų.

Kiti tyrimai su gyvūnais rodo, kad čaga gali užkirsti kelią kenksmingų citokinų gamybai, kurie sukelia uždegimą.

Apsaugo ir kovoja su vėžiu

Keletas tyrimų su gyvūnais rodo, kad čaga gali užkirsti kelią vėžio augimui ir netgi jį sulėtinti. Tiriant vėžiu sergančias peles nustatyta, jog čaga papildai sumažino auglio dydį 60 %.

Atliekant tyrimus mėgintuvėliuose buvo pastebėta, jog juodojo beržo grybo ekstraktas užkirto kelią vėžio augimui žmogaus kepenų ląstelėse. Panašūs rezultatai buvo pastebėti su plaučių, krūties, prostatos ir storosios žarnos vėžio ląstelėmis.

Manoma, kad priešvėžinį čaga poveikį iš dalies lemia didelis antioksidantų (triterpenai) kiekis, apsaugantis ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.

Mažina cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje

Kai kurie tyrimai rodo, jog čaga padeda mažinti cukraus kiekį kraujyje. O tai gali padėti kontroliuoti diabetą.

Atliktas tyrimas su nutukusiomis diabetu sergančiomis pelėmis parodė, kad čagos ekstraktas sumažino cukraus kiekį kraujyje ir atsparumą insulinui, palyginti su papildo negavusiomis diabetu sergančiomis pelėmis.

Maža to, čaga grybų ekstraktas taip pat gali turėti įtakos cholesterolio kiekiui, taip sumažinant širdies ligų riziką. Du mėnesius trukusiame tyrime su žiurkėmis, turinčiomis didelį cholesterolio kiekį, čaga grybų ekstraktas sumažino „blogojo“ MTL cholesterolio, bendro cholesterolio ir trigliceridų kiekį, tuo pačiu padidindamas „gerojo“ DTL cholesterolio ir antioksidantų kiekį.